The Cider Barn Renovations

Published - April 13, 2007 3:13 PM

Click images to enlarge

HENBURY MILL 042.JPG HENBURY MILL 030.JPG DSCN0816.JPG HENBURY MILL 039.JPG HENBURY MILL 038.JPG DSCN1057.JPG DSCN1257.JPG DSCN1259.JPG DSCN1267.JPG DSCN1260.JPG DSCN1271.JPG DSCN1334.JPG DSCN1425.JPG DSCN1374.JPG DSCN1427.JPG DSCN1434.JPG sony cam on 16.8.08 046.JPG

 

 

The Cider Barn dates back to 1780 nearly as old as the mill, it probably started life as a shelter for live stock and then was used to make Cider driven by a belt from the mill. It was listed along with the mill in 2003.

 

The top photo shows the desperate position it was in when we arrived, the front wall was leaning out of vertical by over 200mm.

  

The 2nd photo shows the lean- to, where the horse and cart was stored . We have a photo taken in the 18th Century of the horse and cart probably used to deliver the flour or cider, I will post this photo when I get a scanner !

 

 

 

 

The 3rd photo shows the barn roof and the ground level up to the 1st floor which had to be excavated and the bank retained to keep the damp from the walls and to provide a garden area.

 

 

 

 

The 4th photo shows the original first floor, the joists and floor boards were so rotten that it was too dangerous to walk inside. This is now the Kitchen, Dinning and Living room.

 

 

 

 

The 5th photo shows the ground floor and the cider press. I hope to repair this at some stage and use it as we have so many apples.

 

 

 

 

The 6th photo shows the building being propped up. Although the front had to be re-built It would have collapsed when I took the roof off and may have taken the end walls with it, so by propping it I could remove the stone a bit at a time.

 

 

 

 

The 7th photo shows the front wall being built back up re-using the existing stone. The first metre of block work had to be re-enforced into the concrete slab. The two gable ends had to remain so they were kept propped.

 

 

 

 

The 8th photo shows the rear lean-to being built back up which is now the bathroom, these walls were also reinforced into the foundations to help support the rear walls of the barn. Between the end wall and gate just below the surface is where the river Asker flows through a culvert, you will see this in the bottom photos.

  

 

This next photo is of a grinding stone which was attached to a shaft at the rear of the barn, driven by the mill this would have been used to sharpen knifes and tools. We had it engraved and installed it into the front wall of the barn.

 

 

 

 

 

 

 

 

These next three photos show the construction to joist and roof level.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The completed shell ready for windows etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

These photos show the culvert which had to be reinforced with concrete to take the new lean- to, and to act as a foundation for a buttress to support the existing gable wall.  

 

 

 

 

 

 

 

 

The finished barn at last! . Now to start on the mill.